23 Kasım 2016

Kökler ve Okyanus 4) Selurt Başlar


Neden sonra bir gün konuşmak geldi Selurtun aklına. Aklından hiç çıkmamıştı ama konuşmak için güzel zamanlar geçirmedi. Çevresinde dönen hayattan münezzeh, o daha uygun zamanlar bekledi. Daha iyi arkadaşlar, daha güzel bisikletler...

Dedi ki; mükemmel yaşamak için beklemek, en kötü yaşantıdan kötüdür. Su akar yatağını bulur, ar edip suya okyanusa kadar eşlik etmek güzel de, ya bitiremezsen yolu hiç bir zaman.

Bir karınca; mutlu olmak eylemlerden bağımsızdır dedi. Dışarda mutsuz olmanın, hayal dünyanda mutlu olmandan daha iyi olduğunu kim söyledi.

Olmayacak hayaller kurdun hem, dedi diğer karınca. Sen bir ağaçsın. Daha önce bisiklet süren bir ağaç gördün mü? Kötü olan hayaller kurmak değil, gerçekleşmeyeceğini bildiğin hayaller kurmak.

Selurt kızdı. Görmedim ama bu bir ağacın bisiklet süremeyeceği anlamına gelmez.

Akıllanmanı beklemiyorum dedi ikinci karınca. Sadece kendine gel. Yağan yağmuru doldur yapraklarına. Lodosu içine çek. Bu güzel esintinin adının da bu kadar güzel olması, bir tesadüf olamaz dedi, tesadüflere inanma. Bir rüzgarın adı lodossa, bu başka bir şey olamayacağı içindir.

Gerçekleşmeyeceğini bildiğin hayaller kurmak diye fısıldadı Selurt, bence bir zihnin en büyük numarası. Bizi biz yapan ilahi oyun. Tanrı gerçekten bize kendinden bir ruh üflediyse, bunun yegane kanıtı hayal kurabilmek. Olabilecek şeyleri herkes düşünür. Kırmızı bir bisiklete binmeyi hayal etmek ancak Tanrı'nın işidir.

Siktir git dedi karınca. Gecelerdir uyuyamadığının şahidi benim. Sürekli kendi kendine söylendiğinin, Oxayla aylardır konuşmadığının... yıllarca kaydadeğer tek kelime etmeyişinin şahidi benim. Selurt, hiç bir zaman bisiklet süremeyeceksin, bir bisikletin gidonundan tutamayacaksın, bu manzaradan başka bir manzara göremeyeceksin. Kendine gel. Yağan yağmuru doldur yapraklarına. Lodosu içine çek. Bir rüzgarın adı lodossa...

Karıncalarda da alzheimer var mı lan dedi, Selurt birinci karıncaya. Az önce de aynı şeyleri söylememiş miydi bu lüzumsuz. Hadi. Sizi ciddiye alıp konuşmak bile hataydı, işinize bakın...

Kendine gel dedi birinci karınca. Ben de biliyorum yaşadıklarını. Sen okyanusa kadar da yol çizsen, su kendi yolunu bulur. Hüznün ilk sebebidir mutlu olmak için debelenmek. Unutma Selurt; kadir değilsin her şeye.

Tamam dedi Selurt. Beni yalnız bırakın.

Hiç yorum yok: